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 RE: May a state employee solicit donations for a local (private) help  
  agency for the benefit of clients of his state agency?  

 
DECISION: Yes, within limitations. 

 
   
 This opinion is in response to your May 5, 2004 request for an advisory opinion from the 
Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  This matter was reviewed at the 
May 27, 2004 meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 The relevant facts are as follows.  You are employed by the Cabinet for Health and 
Family Services (“CHFS”), Department for Community Based Services (“Department”) as a 
Social Service Aide.  In your position you have clients with minor children, and some of your 
clients often have difficulty with past-due utility bills, etc.  The Department has a Preventive 
Assistance Fund that can be used to help such families if the children are at risk of being 
removed from the home if utilities are cut off, but certain criteria must be met in order to utilize 
these funds, and the Department cannot always immediately help because of limitations on actual 
cash assistance.   
 

You mention that in Boyd County there is a help agency named CAReS (“Community 
Assistance and Referral Service, Inc.) that helps people with needs such as past-due utility bills.  
You propose to ask CAReS to set up an account that would help your agency’s clients only.  The 
funds that would be placed in that account would be from monies you raise from solicitation of 
anyone you believe will donate for this purpose.   
 
 KRS 11A.055(1) provides: 
 

(1) Any provision of KRS Chapter 11A to the 
contrary notwithstanding, a state agency or a public servant may 
raise funds, either individually or as a department or agency, for 
a charitable nonprofit organization granted a tax exemption by 
the Internal Revenue Service under Section 501c of the Internal  
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Revenue Code without violating the provisions of this chapter. 
Raising of funds shall include but not be limited to holding 
events for the benefit of the charitable organization, contacting 
potential donors, providing prizes, and engaging in other forms 
of fundraising and providing the funds thus raised to the 
charitable organization. 

 
 The Commission has opined in previously issued advisory opinions that an employees 
should not solicit donations from persons or businesses that are regulated by or are doing 
business with the state agency for which they work.  However, as provided in KRS 11A.055(1) 
above, if CAReS is a non-profit organization granted a tax exemption by the Internal Revenue 
Service under Section 501(c) of the Internal Revenue Code, and is also a charitable organization, 
you could in fact solicit donations of funds (and presumably in-kind contributions as well) for 
the benefit of CAReS from entities the Department or CHFS regulates or with which it does 
business.  You also would not be prohibited from soliciting CAReS to set up such an account if 
CAReS is a charitable organization.   
 

Conversely, if CAReS is not a charitable, non-profit organization granted a tax exemption 
by the Internal Revenue Service under Section 501(c) of the Internal Revenue Code, you may 
solicit donations for CAReS, but not from persons or businesses that are regulated by or doing 
business with the Department or CHFS. See Advisory Opinions 96-24 and 99-2, enclosed.  Also, 
if CAReS is regulated by or seeks funds from the Department or CHFS, and is not a charitable 
organization, you should not solicit CAReS to set up such an account.  
 
 Individuals who are not CHFS employees are not prohibited from soliciting CAReS, or 
any persons or businesses, to set up or donate to this special account. 
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: Joseph B. Helm, Jr. 
 
Enclosures: Advisory Opinion  96-24 
  Advisory Opinion 99-2  
 


